Vianočné brusnicovo-pomarančové cupcakes

(na 12 stredných cupcakes)

Korpus:

  • 1 a ½ hrnčeka tortovej múky (zmiešate 85 g hladkej múky a 15 g kukuričného škrobu)
  • 1 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • 113 g rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť, izbovej teploty
  • 1 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 väčšie alebo 2 menšie vajíčka
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • ½ lyžice šťavy z brusníc
  • kôra z ½ pomaranča
  • ½ hrnčeka plnotučného mlieka

Pomarančový krém:

  • 230 g krémového syra, izbovej teploty
  • 100 g rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť, izbovej teploty
  • 250 g práškového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • kôra z 1 pomaranča
  • 1 lyžica pomarančovej šťavy

Brusnicová omáčka:

  • 2 hrnčeky čerstvých brusníc
  • 1 hrnček vody
  • 110 g (1/2 hrnčeka) kryštálového cukru
  • 3 žĺtky
  • 5 polievkové lyžice zmäknutej rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť

Rúru predhrejete na 175 °C. Plech vyložíte papierovými košíčkami.

Tortovú múku zmiešate s práškom do pečiva. V mixéri vyšľaháte na strednej rýchlosti maslovú Heru spolu s kryštálovým cukrom do svetlej a nadýchanej hmoty. Rýchlosť znížite a zašľaháte vajcia, vždy jedno po druhom. Pridáte vanilkový extrakt, šťavu z brusníc a kôru z pomaranča. Všetko zľahka prešľaháte. Pri nízkych otáčkach začnete zašľahávať múčnu zmes a mlieko. Začínate s 1/3 dávky múčnej zmesi a polovicou dávky mlieka, končíte vždy múčnou zmesou. Prichystané košíčky plníte do 2/3 ich výšky. Pečiete asi 17-19 minút.

Krémový syr vymiešate spolu s tukom dohladka. Pridáte vanilkový extrakt a kôru a šťavu z pomaranča a jemne zašľaháte do krému. Postupne začnete zašľahávate vopred preosiaty práškový cukor, kým nie je zmes krásne nadýchaná a krém hladký.

Potom pripravíte brusnicovú omáčku. Dáte do kastrólika brusnice, zalejete vodou, aby boli celé ponorené a varíte 5 minút. Za občasného miešania ich necháte úplne zmäknúť. Zmäknuté brusnice pretlačíte cez sitko. Prepasírované brusnice opäť vrátite do kastrólika, zahrejete, pridáte cukor a žĺtky a na miernom ohni zahrievate, kým zmes nezhustne. Stiahnete z plameňa a vmiešate pripravenú, zmäknutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť. Prelejete do pohára a necháte vychladnúť. Takto pripravenú brusnicovú omáčku môžete v chladničke skladovať až 2 týždne.

Do hotových vychladnutých korpusov vykrojíte pomocou ostrej lyžičky jamku. Tú bohate naplníte brusnicovou omáčkou. Nakoniec už iba zdobíte pripraveným pomarančovým krémom a čerstvými brusnicami.