Polievky sú nielen dobré, ale tiež vás nabudia, prebudia, rozveselia a ozdravia aj v dobe, keď je jar ešte v nedohľadne. Schválne ich skúste.

Pikantná tekvicová polievka

4 porcie, príprava: 30 minút

Potrebujeme: 1 tekvica Hokkaidó, 3 mrkvy, 5 stopkový zeler, soľ a korenie, 2 lyžice panenského olivového oleja, chilli papričky, tekvicové semienka, čerstvý koriander

Tekvicu a mrkvy ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky, zalejte 500 ml vody a varte do zmäknutia (bude to trvať asi 15 minút). Na posledných 5 minút pridajte na kolieska nakrájaný zeler. Rozmixujte, dochuťte soľou, korením a olivovým olejom. Ozdobte chilli papričkami a nasucho orestovaným semienkami. Môžete pridať aj čerstvý koriander.

dyně.jpg

Avokádová polievka s čerstvým syrom

4 porcie, príprava: 15 minút

Potrebujeme: 4 zrelé avokáda, 1 citrón, 1 l kuracieho vývaru, 150 g bieleho jogurtu, bazalku a oregano, soľ a korenie, 2 lyžice olivového oleja, 4 plátky parmskej šunky, 80 g čerstvého syra

Avokáda ošúpte a vykôstkujte. Preložte do mixéra, pridajte šťavu a kôru z citróna, vychladený vývar, jogurt, bazalku, oregano, soľ a korenie. Rozmixujte. Nakoniec vmiešajte olivový olej. Ozdobte nasucho orestovanými plátkami parmskej šunky a čerstvým syrom.

NÁŠ TIP: Namiesto čerstvého syra môžete vyskúšať tiež kozí syr. Jeho chuť zaujímavo zvýraznia nasekané orechy.

avokado.jpg