Polievka zo stopkového zeleru

4 porcie, príprava: 20 minút

Potrebujeme: 1-2 batáty, 10 stopkových zelerov, 2 šalotky, 2-3 strúčiky cesnaku, 300 g mrazeného hrášku, 3 lyžice nakrájaného petržlenu, soľ a korenie, 2 lyžice panenského olivového oleja, čerstvú žeruchu

Sladké zemiaky očistite a nakrájajte na kocky. Dajte do hrnca, zalejte 500 ml vody a varte do zmäknutia asi 10 minút. Na posledných 5 minút pridajte na kolieska nakrájaný stonkový zeler, šalotku a cesnak. Nakoniec krátko povarte aj s hráškom, stačí len 3 minúty. Pridajte petržlen a všetko rozmixujte dohladka. Dochuťte soľou a korením a pokvapkajte olivovým olejom. Na tanieri ozdobte žeruchou.

řapik.jpg

Špenátová polievka s rajčinami

4 porcie, príprava: 20 minút

Potrebujeme: 3 väčšie mrkvy, 500 g paradajok, špenátové listy, 3 strúčiky cesnaku, 8 vykôstkovaných datlí, 2 lyžice olivového oleja, soľ a korenie, cherry paradajky, bazalka

Očistenú mrkvu nakrájajte na menšie kúsky a uvarte v pare domäkka, asi 5 minút. Potom ju rozmixujte spolu s asi 500 ml vody, paradajkami, špenátom, cesnakom a datľami. Dochuťte olejom, soľou a korením. Ozdobte grilovanými cherry paradajkami a bazalkou.

špenat.jpg

Foto: Nina Novák