Indické morčacie špízy so šalátom

  • 4 porcie
  • príprava: 30 minút + marinovanie a chladenie
  • 2 lyžice tandoori korenia, 800 ml smotanového jogurtu, 1 limetka, 600 g morčacích pŕs, 1 zväzok reďkoviek, 1 veľká uhorka, 1 čili paprička, soľ, 1/2 zväzku čerstvej mäty
  • Korenie tandoori zmiešajte so štyrmi lyžicami jogurtu. Pokvapkajte limetkovou šťavou.
  • Mäso nakrájajte na 2 cm široké rezančeky. Poriadne ich obaľte v marináde a napichajte na kovové špajdle. Nechajte ich chvíľu marinovať. Medzitým si pripravte šalát. Reďkovky a uhorku nastrúhajte na kolieska. Pridajte najemno nasekanú čili papričku a dochuťte soľou.
  • Zvyšný jogurt zmiešajte s nasekanou mätou a štipkou soli a dajte so šalátom do chladničky. Rošt potrite olejom a špízy grilujte 4 minúty z každej strany. Voňavé morčacie mäso podávajte so šalátom a ak veľmi páli, nezabudnite na osviežujúci jogurtový nápoj s mätou.

Náš tip:

Pri príprave používajte kuchynské rukavice. Korenie farbí a čili papričky nechávajú na rukách páliace stopy.

Zelenina na grile

  • 4 porcie
  • príprava: 20 minút
  • 2 papriky kapie, 1 cuketa, 1 menší baklažán, 1 balenie kríčkových paradajok, 12 šampiňónov, zväzok jarnej cibuľky, olivový olej, morská soľ a čerstvo pomleté čierne korenie čerstvá petržlenová vňať, citrón
  • Zeleninu umyte a šampiňóny očistite, podľa potreby pokrájajte na menšie kúsky. Všetko dajte do misky, osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom. Opatrne premiešajte, aby sa chute prepojili. Zeleninu a šampiňóny dajte na gril do miest, kde nie je taká páľava.
  • Grilujte, dokiaľ sa všetko neopečie, trvá to cca 5 minút z každej strany. Podľa potreby zeleninu obracajte. Môžete pokvapkať dresingom, na ktorý zmiešate 3 lyžice olivového oleja, šťavu z 1/2 citróna, morskú soľ a čerstvo pomleté korenie.
  • Na záver posypte čerstvou petržlenovou vňaťou. Podľa chuti môžete doplniť grilovaným cesnakom. Opečená zelenina sa skvele hodí ako príloha k mäsu, ale zachutí i samotná či s chrumkavou bagetkou alebo zemiakmi.