Rada "zhrešíte" s čokoládou v ruke? Skúste tentoraz tabuľku tejto lahodnej suroviny najprv prehnať kuchyňou a pripraviť z nej niečo absolútne úžasné.

Pomarančové madlenky v čokoláde 

asi 20 kusov príprava: 35 minút + chladenie

Potrebujeme: 2 vajcia, 100 g masla + 20 g na polevu, 1 žĺtok, 100 g krupicového cukru, kôru z 1 menšieho pomaranča, 120 g hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 100 g horkej čokolády

Maslo rozpustite v kastróliku. Vajcia a žĺtok vyšľahajte s cukrom a pomarančovou kôrou, jej množstvo voľte podľa svojej chuti. Potom vmiešajte múku s práškom do pečiva a nakoniec aj rozpustené maslo. Cesto nechajte zhruba 1,5 hodiny odstáť.

Francúzske madlenky majú tvar lastúr, vystačíte si ale aj s formičkami na labky. Tie namažte maslom. Rúru predhrejte na 190°C. Formičky naplňte pomocou cukrárskeho vrecka cestom a pečte 13 minút dozlatista. Nechajte zľahka vychladnúť a opatrne z formičiek vyklepnite. Čokoládu na polevu rozpustite s kúskom masla. Vychladnuté madlenky v nej z jednej strany máčajte a nechajte zaschnúť.

profimedia-0205129856.jpg

Čokoládový koláč s pistáciami 

forma o Ø 24 cm príprava: 65 minút

Potrebujeme: 3 vajcia, 150 g bieleho jogurtu, 180 g masla, 120 g horkej čokolády, 200 g krupicového cukru, 1 lyžička vanilkového extraktu, 160 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 100 g nesolených pistácií

Vajce, jogurt a maslo vyberte z chladničky a nechajte zohriať na izbovú teplotu, aby sa cesto nezrazilo. Rúru zapnite na 190°C. Čokoládu rozpustite. Mäkké maslo vyšľahajte s cukrom do peny, postupne pridávajte vajcia o izbovej teplote.

Potom do zmesi zašľaháme rozpustenú čokoládu, jogurt, vanilkový extrakt a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme nasekané pistácie. Cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme asi 35 minút. 

profimedia-0205129879.jpg

Čokoládové clafoutis s čerešňami 

4 formičky o Ø 8 cm príprava: 50 minút

Potrebujeme: 2 veľké vajcia, 3 lyžice trstinového cukru, 90 ml plnotučného mlieka, 3 lyžice hladkej múky, 60 g horkej čokolády, 4 lyžice masla + na vymazanie formičiek, 500 g čerešní (stačí zavárané)

Zmiešajte 1 vajce, 1 lyžicu cukru, mlieko a 1 lyžicu múky. Čokoládu rozpustíme s maslom. Druhé vajcia vyšľaháme so zbytkom cukru do peny, postupne zašľaháme aj zostávajúcu múku. Vmiešajte čokoládu a prvú zmes.

Rúru zapnite na 180°C. Formičky namažte maslom. Čerešne sceďte, nechajte odkvapkať a urovnajte ich na dno formičiek. Na ne nalejte cesto, vložte do rúry a pečte asi 20 minút. Nechajte pomaly vychladnúť.

profimedia-0205129882.jpg

Čokoládová pena 

4 porcie príprava: 60 minút

Potrebujeme: 200 ml smotany na šľahanie 33%, 2 bielky z veľkých vajec, 35 g krupicového cukru, 1 lyžicu javorového sirupu, 100 g horkej čokolády 50-60%, 75 g ľubovoľných orieškov, 200 g ovsených sušienok, broskyne a šľahačku na ozdobu

Polovicu smotany vyšľahajte dotuha a vložte späť do chladničky. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. V panvici priveďte k miernemu varu cukor, sirup a 1 lyžicu vody. Horúcu zmes opatrne nalejte po stene do misy pod bielky, potom za vysokej rýchlosti asi 5 minút šľahajte.

Vo vodnom kúpeli rozohrejte horkú čokoládu a vareškou ju vmiešajte do bielkovej peny. Z chladničky vyberte podchladenú šľahačku a po častiach do nej vmiešajte čokoládovú penu.

Oriešky nasekajte najemno a nasucho opražte na panvici. Sušienky rozdrvte a vmiešajte k nim oriešky. Do pohárov vrstvite čokoládovú penu a sušienkovú zmes a nechajte v chladničke stuhnúť. Ozdobte kúskami ovocia a šľahačkou. 

StockFood_11211691_HiRes.jpg

Pošírované hrušky s čokoládou 

4 porce príprava: 25 minút

Potrebujeme: 4 menšie pevné hrušky, 300 ml sladkého bieleho vína, 200 ml bieleho portského vína, kúsok škorice, hviezdička badiánu, 3 klinčeky a 1 vanilkového struku, kôra z 1 malého pomaranča, 100 g smotany na šľahanie, 150 g horkej čokolády, 5 cl trstinového rumu

Hrušky oškrabte, stopku ale neodstraňujte. Vykrajovačom ich zospodu opatrne zbavte jadrovníkov. Do hrnca nalejte víno, pridajte korenie a kôru. Hrušky ponorte do tekutiny a varte asi 15 minút skoro domäkka. Vyberte ich a nechajte odkvapkať a vychladnúť.

Smotanu prevaríme a rozpustíme v nej polámanú čokoládu. Vmiešame rum. Hrušky podávame preliate čokoládovou omáčkou. 

profimedia-0205129868.jpg

Čokoládová granola 

15–20 kusov príprava: 40 minút

Potrebujeme: 2 hrnčeky pohánkových vločiek, 2 lyžice jemne nasekaných mandlí, 1 hrnček trstinového cukru, podľa chuti vanilkový extrakt, škoricu, kardamóm atď. 300 g lieskovoorieškového krému

V hlbokej panvici nasucho opražte vločky s mandľami (prípadne ďalšími orechy). Zasypte cukrom, ktorý nechajte zľahka skaramelizovať. Dochuťte extraktom a korením. Zmes rozložte na papier na pečenie a nechajte vychladnúť.

Lieskovoorieškový krém rozohrejte v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli, aby zredol. Vmiešajte upražené vločky a lyžicou tvorte hrudky, ktoré nechajte stuhnúť.

profimedia-0205129879mon.jpg

Roláda s tmavou polevou 

1 roláda príprava: 50 minút

Potrebujeme: 5 vajec, 100 g krupicového cukru + na podsypanie, 45 g hladkej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, 1 lyžica kakaa, 150 g čerešňovej marmelády; POLEVA: 100 g horkej čokolády, 65 ml smotany na šľahanie, 15 g masla

Rúru zapnite na 180°C. Bielky vyšľahajte do tuhého snehu, potom k nim postupne zašľaháte cukor, žĺtky a múku preosiatu s práškom do pečiva a kakaom.

Cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 10 minút, kým sa nezačnú odlepovať okraje.

Utierku posypte krupicovými cukrom, roládu na ňu preklopte, zaviňte a nechajte vychladnúť.

Vychladnutú roládu rozmotajte, premažte marmeládou, zrolujte, stiahnite utierkou a nechajte ešte asi 20 minút v chladničke stuhnúť.
Asi 20 g čokolády nastrúhajte na hoblinky, zvyšok rozpustite vo vodnom kúpeli a zmiešajte s trochou smotany a kúskom masla. Roládu prelejte polevou a ozdobte hoblinkami.

profimedia-0205129872.jpg