Rada "zhrešíte" s čokoládou v ruke? Skúste tentoraz tabuľku tejto lahodnej suroviny najprv prehnať kuchyňou a pripraviť z nej niečo absolútne úžasné.

Pomarančové madlenky v čokoláde 

asi 20 kusov príprava: 35 minút + chladenie

Potrebujeme: 2 vajcia, 100 g masla + 20 g na polevu, 1 žĺtok, 100 g krupicového cukru, kôru z 1 menšieho pomaranča, 120 g hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 100 g horkej čokolády

Maslo rozpustite v kastróliku. Vajcia a žĺtok vyšľahajte s cukrom a pomarančovou kôrou, jej množstvo voľte podľa svojej chuti. Potom vmiešajte múku s práškom do pečiva a nakoniec aj rozpustené maslo. Cesto nechajte zhruba 1,5 hodiny odstáť.

Francúzske madlenky majú tvar lastúr, vystačíte si ale aj s formičkami na labky. Tie namažte maslom. Rúru predhrejte na 190°C. Formičky naplňte pomocou cukrárskeho vrecka cestom a pečte 13 minút dozlatista. Nechajte zľahka vychladnúť a opatrne z formičiek vyklepnite. Čokoládu na polevu rozpustite s kúskom masla. Vychladnuté madlenky v nej z jednej strany máčajte a nechajte zaschnúť.

profimedia-0205129856.jpg

Čokoládový koláč s pistáciami 

forma o Ø 24 cm príprava: 65 minút

Potrebujeme: 3 vajcia, 150 g bieleho jogurtu, 180 g masla, 120 g horkej čokolády, 200 g krupicového cukru, 1 lyžička vanilkového extraktu, 160 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 100 g nesolených pistácií

Vajce, jogurt a maslo vyberte z chladničky a nechajte zohriať na izbovú teplotu, aby sa cesto nezrazilo. Rúru zapnite na 190°C. Čokoládu rozpustite. Mäkké maslo vyšľahajte s cukrom do peny, postupne pridávajte vajcia o izbovej teplote.

Potom do zmesi zašľaháme rozpustenú čokoládu, jogurt, vanilkový extrakt a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme nasekané pistácie. Cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme asi 35 minút. 

profimedia-0205129879.jpg

Čokoládové clafoutis s čerešňami 

4 formičky o Ø 8 cm príprava: 50 minút

Potrebujeme: 2 veľké vajcia, 3 lyžice trstinového cukru, 90 ml plnotučného mlieka, 3 lyžice hladkej múky, 60 g horkej čokolády, 4 lyžice masla + na vymazanie formičiek, 500 g čerešní (stačí zavárané)

Zmiešajte 1 vajce, 1 lyžicu cukru, mlieko a 1 lyžicu múky. Čokoládu rozpustíme s maslom. Druhé vajcia vyšľaháme so zbytkom cukru do peny, postupne zašľaháme aj zostávajúcu múku. Vmiešajte čokoládu a prvú zmes.

Rúru zapnite na 180°C. Formičky namažte maslom. Čerešne sceďte, nechajte odkvapkať a urovnajte ich na dno formičiek. Na ne nalejte cesto, vložte do rúry a pečte asi 20 minút. Nechajte pomaly vychladnúť.

profimedia-0205129882.jpg

Čokoládová pena 

4 porcie príprava: 60 minút

Potrebujeme: 200 ml smotany na šľahanie 33%, 2 bielky z veľkých vajec, 35 g krupicového cukru, 1 lyžicu javorového sirupu, 100 g horkej čokolády 50-60%, 75 g ľubovoľných orieškov, 200 g ovsených sušienok, broskyne a šľahačku na ozdobu

Polovicu smotany vyšľahajte dotuha a vložte späť do chladničky. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. V panvici priveďte k miernemu varu cukor, sirup a 1 lyžicu vody. Horúcu zmes opatrne nalejte po stene do misy pod bielky, potom za vysokej rýchlosti asi 5 minút šľahajte.