Oriešky nasekajte najemno a nasucho opražte na panvici. Sušienky rozdrvte a vmiešajte k nim oriešky. Do pohárov vrstvite čokoládovú penu a sušienkovú zmes a nechajte v chladničke stuhnúť. Ozdobte kúskami ovocia a šľahačkou. 

StockFood_11211691_HiRes.jpg

Pošírované hrušky s čokoládou 

4 porce príprava: 25 minút

Potrebujeme: 4 menšie pevné hrušky, 300 ml sladkého bieleho vína, 200 ml bieleho portského vína, kúsok škorice, hviezdička badiánu, 3 klinčeky a 1 vanilkového struku, kôra z 1 malého pomaranča, 100 g smotany na šľahanie, 150 g horkej čokolády, 5 cl trstinového rumu

Hrušky oškrabte, stopku ale neodstraňujte. Vykrajovačom ich zospodu opatrne zbavte jadrovníkov. Do hrnca nalejte víno, pridajte korenie a kôru. Hrušky ponorte do tekutiny a varte asi 15 minút skoro domäkka. Vyberte ich a nechajte odkvapkať a vychladnúť.

Smotanu prevaríme a rozpustíme v nej polámanú čokoládu. Vmiešame rum. Hrušky podávame preliate čokoládovou omáčkou. 

profimedia-0205129868.jpg

Čokoládová granola 

15–20 kusov príprava: 40 minút

Potrebujeme: 2 hrnčeky pohánkových vločiek, 2 lyžice jemne nasekaných mandlí, 1 hrnček trstinového cukru, podľa chuti vanilkový extrakt, škoricu, kardamóm atď. 300 g lieskovoorieškového krému

V hlbokej panvici nasucho opražte vločky s mandľami (prípadne ďalšími orechy). Zasypte cukrom, ktorý nechajte zľahka skaramelizovať. Dochuťte extraktom a korením. Zmes rozložte na papier na pečenie a nechajte vychladnúť.

Lieskovoorieškový krém rozohrejte v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli, aby zredol. Vmiešajte upražené vločky a lyžicou tvorte hrudky, ktoré nechajte stuhnúť.

profimedia-0205129879mon.jpg

Roláda s tmavou polevou 

1 roláda príprava: 50 minút

Potrebujeme: 5 vajec, 100 g krupicového cukru + na podsypanie, 45 g hladkej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, 1 lyžica kakaa, 150 g čerešňovej marmelády; POLEVA: 100 g horkej čokolády, 65 ml smotany na šľahanie, 15 g masla

Rúru zapnite na 180°C. Bielky vyšľahajte do tuhého snehu, potom k nim postupne zašľaháte cukor, žĺtky a múku preosiatu s práškom do pečiva a kakaom.

Cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 10 minút, kým sa nezačnú odlepovať okraje.

Utierku posypte krupicovými cukrom, roládu na ňu preklopte, zaviňte a nechajte vychladnúť.

Vychladnutú roládu rozmotajte, premažte marmeládou, zrolujte, stiahnite utierkou a nechajte ešte asi 20 minút v chladničke stuhnúť.
Asi 20 g čokolády nastrúhajte na hoblinky, zvyšok rozpustite vo vodnom kúpeli a zmiešajte s trochou smotany a kúskom masla. Roládu prelejte polevou a ozdobte hoblinkami.

profimedia-0205129872.jpg