Jedlé darčeky sú milá pozornosť a na vyšší level ich pozdvihnete aj dômyselným obalom, tak si dajte záležať aj na ňom!

Nakladaný feta syr s olivami 

4 poháre po 250 ml, 25 minút + niekoľko dní na odležanie

Potrebujeme: 400 g syra feta, pesto z červených čili papričiek, 1 citrón, 1 plechovka čiernych olív, plocholistý petržlen, čerstvý tymian, 600 ml olivového oleja

Feta syr prekrojte, potrite pestom z čili papričiek a priklopte. Nakrájajte na kúsky - syr bude na pohľad vyzerať ako minisendviče. Spolu s 2 plátkami citróna a pár olivami urovnajte do zaváracích pohárov.

Nakoniec pridajte kúsok plocholistého petržlenu a 2 až 3 vetvičky čerstvého tymiánu. Zalejte olivovým olejom tak, aby boli všetky suroviny ponorené. Pohár uzavrite. Syr je najlepší po aspoň týždennom odležaní!

Pomarančová marmeláda 

10 pohárov po 220 ml, 90 minút

Potrebujeme: 4–5 stredne veľkých biopomarančov (asi 800 g), 1 biocitrón, 1,6 kg krupicového cukru

Pomaranče a citróny umyte. Pomaranče nakrájajte na asi 3 mm hrubé kolieska (napr. na plátkovacom strúhadle) a tie našvrťte. Vložte do hrnca, pridajte kôru a šťavu z citróna a asi 1,2 l vody. Priveďte do varu. Plameň stiahnite a pozvoľna varte asi 40 minút domäkka. Priveďte znovu k prudkému varu a pridajte cukor.

Varte na strednom plameni 15 až 20 minút, až zmes zhustne a tiež trochu stmavne. Pravidelne miešajte, marmeláda je náchylná na spálenie! Keď je hotová, dajte ju trochu na tanierik a vložte na chvíľočku do chladničky. Ak pekne stuhne, máte hotovo, ak nie, ešte chvíľu varte.

Naplňte umyté poháre. Hrdlá dôkladne utrite obrúskom. Zatvorte, otočte viečkom dole a nechajte takto vychladnúť.

Citrónové madlenky