Polievky sú základným pilierom zdravého jedálnička nielen pre deti. A malí stravníci by ich mali jesť denne. Sú plné vitamínov, dodajú tekutiny a hlavne - nemusia sa krájať. Akú naservírujete zajtra?

Zemiaková polievka

4 porcie, príprava: 35 minút

Ingrediencie: 2 mrkvy, 1 petržlen, 1/2 zeleru, 3 lyžice masla, soľ a čierne korenie, štipka drvenej rasce, 1 veľká cibuľa, 1 lyžica hladkej múky, 1,5 l kura- cieho vývaru, 2 hrste sušených húb (alebo 100 g mrazených húb), 4 veľké zemiaky typu B, 3 strúčiky cesnaku, 1 hrsť sušeného majoránu

Postup: Očistenú zeleninu nakrájajte na malé kúsky a orestujte na lyžici masla. Pridajte korenie a rascu. V inom hrnci na 2 lyžiciach masla opražte dozlatista nakrájanú cibuľu, zaprášte múkou, nechajte zozlatnúť a potom zalejte tretinou vývaru.

Zmes rozmiešajte, pridajte orestovanú zeleninu a dolejte vývar. Vmiešajte huby (môžete ich vopred namočiť), nakrájané zemiaky, cesnak a soľ. Priveďte k varu, dochuťte majoránom a varte asi 15 minút.

Kuracia polievka

4 porcie, príprava: 2 hodiny

Ingrediencie: 1 kg kuracieho mäsa na vývar (trup, kuracie krídla), 2 mrkvy, 1 petržlen, 1/2 zeleru, soľ a čierne korenie, 1 strúčik cesnaku, 2 stonky veľkolistého petržlenu, 1 bobkový list, 8 guľôčok korenia, 1 cibuľa, domáce rezance

Postup: Na plech vložte kuracie mäso a pečte ho na 220 °C asi 10 minút. Potom ho vyberte a opláchnite pod studenou vodou. Zbavíte sa tak nežiaducich prebytočných bielkovín. Mäso vložte spolu s koreňovou zeleninou do hrnca.

Pridajte soľ, cesnak, veľkolistý petržlen, bobkový list, korenie a zalejte 2 litrami vody. Keď sa voda začne variť, zmiernite plameň a lyžicou zozbierajte penu z hladiny. Na panvicu vložte napoly rozkrojenú cibuľu a restujte, dokiaľ zospodu nezhnedne, potom ju vložte do polievky.

Mäkkú zeleninu vyberte z polievky a nakrájajte nadrobno. Polievku nechajte asi hodinu a pol na miernom plameni variť. Nakoniec všetko preceďte, mäso oberte a so zeleninou vložte do vývaru, dochuťte soľou, korením a vmiešajte zvlášť uvarené domáce rezance.