Okolo pol roka veku už väčšina detí ani trochu nepripomína toho nekomunikujúceho malého živočícha, ktorého ste si priviezli z pôrodnice. Možno aj preto nastal ten pravý čas na prvý príkrm. Nie je dôležité, či dojčíte alebo kŕmite svoje dieťatko umelou mliečnou výživou, pretože jediným rozdielom pri podávaní príkrmov v týchto dvoch skupinách detí je čas prvého zavádzania pevnej stravy.

„Naozaj v tom žiadny rozdiel nie je, len sa častejšie u nedojčených detí zavádzajú príkrmy o niečo skôr, teda už okolo štvrtého ukončeného mesiaca veku,“ potvrdzuje detská lekárka Klára Šillerová. Oproti tomu prospievajúce dojčené deti môžu začať s prvým jedlom na lyžičku asi o dva mesiace neskôr.

Uvariť, alebo kúpiť?

Najčastejšou otázkou rodičov v prípade príkrmov býva, či majú svojmu dieťaťu pokrmy variť, alebo sa môžu spoľahnúť na kupované príkrmy. Väčšina pediatrov sa zhoduje na tom, že oboje je možné a každý z prístupov má svoje výhody a nevýhody. Pri pohárikoch máte (až na úplne ojedinelé výnimky, ktoré patričná kontrola obvykle zachytí) istotu, že použité suroviny boli kvalitné a hygiena pri príprave bezchybná.

Neoceniteľnou pomocou sú potom v trochu nabitejších dňoch alebo keď ste napríklad chorá. Temer všetci rodičia ich využívajú pri cestovaní. Pri doma varenom jedle si môžete vychutnať pocit, že svojmu dieťaťu prvé jedlo pripravujete s láskou a presne viete, čo ste mu doň dali.

Problém však môže byť v kvalite použitých surovín, do mrkvy a zemiakov skrátka na rozdiel od chemických laboratórií nevidíte. Mnoho rodičov tak volí kombináciu oboch spôsobov stravovania, ktorá im umožňuje naučiť dieťa jesť domáce jedlo, ale pritom sa nestrhať pri vyváraní.