Dnes je to už svetovým trendom a pre mnohých životným štýlom. Bežné stravovanie rad ľudí nahrádza vegetariánstvom alebo dokonca vitariánstvom. Sú však tieto stravovacie smery vhodné aj pre našich najmenších?

Mäso áno alebo nie?

Vegetariáni nekonzumujú žiadne živočíšne produkty, kvôli ktorých získaniu by muselo byť zviera zabité alebo by trpelo. Nekonzumujú teda mäso ani výrobky z neho, alebo krv. Bez obáv však môžu konzumovať mliečne výrobky. Pri vyradení mäsa z výživy detí hrozí nedostatok železa, ktoré sa z živočíšnych zdrojov vstrebáva lepšie než z tých rastlinných. "Rastlinné zdroje bielkovín (strukoviny, obilniny - a to najmä celozrnné) tiež obsahujú vysoký podiel vlákniny, ktorá je v tak vysokom množstve pre tráviaci trakt našich najmenších záťažou," varovala nutričná terapeutka Jitka Laštovičková.

Vegáni zo svojej stravy vyraďujú všetky potraviny a produkty živočíšneho pôvodu - teda nielen mäso, ale aj mlieko a mliečne výrobky, vajcia, v niektorých prípadoch dokonca aj med. Vyradených potravín je tu teda už viac, zvyšuje sa teda tiež riziko deficitu živín - železa, vitamínu B12, vápnika a plnohodnotných bielkovín. Rovnako ako u vegetariánskej stravy - pri konzumácii rastlinných zdrojov bielkovín je tráviaci trakt zaťažený vyšším množstvom vlákniny.

A čo surová strava?

Vitariáni sú zástancami surovej stravy (raw), konzumujú prevažne potraviny rastlinného pôvodu, ktoré neboli upravené pri teplote vyššej ako 42 stupňov Celzia. Preferujú najmä čerstvé potraviny, ktoré neboli tepelne upravené vôbec - čerstvé ovocie a zelenina, naklíčené strukoviny a obilniny, orechy a semená, kvalitné rastlinné oleje. Zo surovej stravy sú kvôli riziku mikrobiálnych nákaz takmer úplne vylúčené potraviny živočíšneho pôvodu.