Predstavujú bohatý zdroj energie, pomáhajú udržiavať telesnú teplotu a fungujú ako mechanická ochrana vnútorných orgánov. Ako však rozpoznať, ktoré sú tie „zdravé“ a ktoré môžu vášmu dieťaťu uškodiť?

Požiadavky detského organizmu na stravu sa od dospelého výrazne líšia. Zatiaľ čo u dospelých by tuky mali tvoriť 30 – 35 % z celkového denného množstva energie, u detí sa toto percento pohybuje v závislosti na veku medzi 30 – 40 %. 

Rastliny a ryby

Deťom by sme teda nemali príjem tukov nijako zásadne obmedzovať, ich organizmus sa len vyvíja a rastie a navyše sú oveľa aktívnejšie a pri svojich hrách ľahšie vydajú väčšie množstvo energie. Je však dôležité vyberať tie s prevahou esenciálnych viacnenasýtených mastných kyselín, teda tuky rastlinné a tuky z rýb. V popredí záujmu odborníkov sú najmä omega-3 mastné kyseliny.

Tuky, ktoré „nevidíme“