Pre svoje ešte nenarodené dieťatko chceme to najlepšie. Preto by aj jeho strava mala byť zbavená „nechcených“ éčok. Tie síce predlžujú životnosť potravín, avšak pre naše telo a najmä bábätko sú niektoré z nich veľmi nežiadúce. Ako ich rozlíšiť a kde ich hľadať?

Čo sú to éčka?

O éčkach už toho bolo napísané veľa. Predlžujú trvanlivosť potravín, dodávajú im vôňu, chuť, farbu, konzistenciu a podobne. Vieme, že existujú také, ktoré sú neškodné, i také, ktoré môžu mať pri zvýšenej konzumácii negatívny vplyv na zdravie citlivejšieho jedinca. To platí predovšetkým pre tehotné a dojčiace ženy a deti.

Všetky éčka, ktoré sa u nás pri výrobe potravín používajú, sú povolené. Zákon určuje i to, aké množstvo a kde môže byť použité, a potravina je teda bezpečná. Éčka sa uvádzajú na etikete pod kódom E + troj- až štvormiestne číslo alebo pod svojím chemickým vzorcom. Poďme si prejsť tie, ktoré v tehotenstve nie sú vhodné, a povedzme si prečo.

Jedálny lístok bez údenín

Okrem toho, že údené mäsové výrobky obsahujú veľké množstvo soli, nachádzajú sa v nich i dusitany a dusičnany. Ide o konzervačné činidlá, ktoré zabraňujú rastu baktérií, toxínov a oxidácií prítomných tukov. Potravinám, ako je napríklad šunka, slanina, špekáčiky, párky a podobne, dodávajú špecifickú chuť a farbu.

Keď sa konzumujú pravidelne a vo vyššej miere, môžu sa účinky týchto látok v organizme prejaviť bolesťami hlavy, dýchacími a kožnými problémami. Špekuluje sa tiež o tom, že môžu mať počas tehotenstva a v ranom veku dieťaťa vplyv na vznik nádorového ochorenia.

E 249 – dusitan draselný

E 250 – dusitan sodný (dusitanová soliaca zmes)

E 251 – dusičnan sodný (čilský liadok)

E 252 – dusičnan draselný (liadok)

Syntetické antioxidanty

Niektoré antioxidanty, ktoré bežne nájdete i v prírode, zdraviu neškodia. Existujú však i také, ktoré sa v syntetickej podobe používajú na ošetrenie potravín a môžu pri častej konzumácii spôsobovať podráždenie žalúdka a pokožky.

Nachádzajú sa v niektorých tukoch, margarínoch, mäsových výrobkoch, smažených polotovaroch alebo napríklad v žuvačkách. Ich úlohou je spomaliť stuchnutie tukov a olejov, ktoré sa používajú na výrobu tepelne opracovaných potravín a na vyprážanie.

E 310 – propylgallát

E 311 – oktylgallát

E 312 – dodecylgallát (laurylgallát)

Soli v potravinách